Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са загрижени относно мрежовата сигурност на "Хуавей" при съюзниците им в Персийския залив

Съединените щати изразиха опасения пред съюзниците си от Персийския залив заради възможен риск за сигурността при използване на технологията на компанията "Хуавей" (Huawei) за тяхната 5G мобилна инфраструктура, съобщиха американските служители, цитирани от Ройтерс.

От доста време насам Вашингтон предупреждава своите съюзници относно използването на оборудване на китайския технологичен гигант, което според него представлява риск за сигурността, но досега правеше подобни публични коментари най-вече в рамките на европейските държави.

"Хуавей" нееднократно отрече твърденията на САЩ, които отново бяха повдигнати през миналата седмица по време на посещение на председателя на Американската федерална комисия за комуникации Аджит Пай в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн, като и трите държави от Близкия Изток използват оборудване на "Хуавей".

"Споделихме съобщение за важността за сигурност на 5G технологията и прилагането на принципите за сигурност, базирани на риска", заяви в четвъртък заместникът на секретаря на американския държавен департамент по кибер и международни комуникации и информационна политика Робърт Щрайер.

Вашингтон посочи, че компанията "Хуавей" може да бъде използвана от Пекин и заплаши да прекрати споделянето на разузнавателни данни с държави, които използват нейното оборудване. Китай и "Хуавей" продължават да отричат подобни твърдения.

Ройтерс напомня, че Бахрейн е дом на Пети американски флот, докато ОАЕ е домакин на американски войници, които подкрепят военните операции на САЩ в региона. Вашингтон заяви, че планира да разположи войници и в Саудитска Арабия като част от по-широкото разгръщане в региона.

"Смятаме, че когато приложите рамка, основана на сигурността, би трябвало да бъде изключена компанията "Хуавей" от разгръщането на 5G мрежи", посочи Щрайер пред репортери, след като той беше заедно с Аджит Пай на посещението в региона,

Министърът на далекосъобщенията на Бахрейн Камал бин Ахмед Мохамед заяви пред Ройтерс през март, че "Хуавей" е спазила стандартите на държавата от Персийския залив и че няма никакви притеснения.

Служители на Саудитска Арабия и ОАЕ не са коментирали засега отношението на САЩ към "Хуавей". Източник, запознат с въпроса обаче, каза пред Ройтерс, че емирците вярват, че могат да овладеят подобен риск.

Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн също така използват 5G оборудване, произведено от други технологични компании, което според Аджит Пай означава, че "Хуавей" не е единственият вариант за страните, желаещи да поемат водеща роля в разгръщането на 5G мобилни мрежи от ново поколение.

"Мисля, че това беше  важно за нашите съюзници в Персийския залив", посочи Пай.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна