Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин загина под връх Олимп

| обновено на 22.09.19 в 13:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отново нещастен случай с българин-катерач в Олимп. Въпреки проведена мащабна спасителна операция от гръцките власти българинът е починал. Операцията е продължила повече от пет часа.

Алпинистът е паднал в скален процеп в рисков терен на планината Олимп. В акцията се включи спасителната служба и пожарникари от района на Литохоро. Българинът е открит без признаци на живот. При падането травмата е била фатална, съобщават спасителите.

Не се посочва възрастта и името на починалия планинар. Не се знае още дали е изкачвал сам или в група с други катерачи.

Мястото, където е намерен, е много рисковано и опасно, коментират познавачи на района.

Това е вторият случай на загинал българин-планинар под Олимп през тази година. През май тази 25-годишен наш сънародник почина в същата планина.

Българските власти са в постоянен контакт с гръцката полиция и водача на групата, в която е бил загиналият български катерач, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на външните работи, като припомниха, че инцидентът снощи е станал, след като българинът е паднал при изкачването на стръмна местност. 

От министерството уточниха, че нямат право да съобщават имената на загиналия, както и дали близките му вече са информирани за трагедията. Това е вторият случай на българин, загинал при изкачване на Олимп.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна