Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания арестува 9 каталунски сепаратисти, планирали атаки

Изземване на доказателствен материал при един от 10-те претърсени адреса в Каталуния.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската полиция съобщи, че е арестувала 9 души по подозрение в планиране на атаки за годишнината от референдума за обявяване на независимост на Каталуния, предаде Би Би Си.

Прокуратура съобщи, че задържаните са обвинени в бунт, тероризъм и притежание на взривни вещества. И че арестуването им тази сутрин е имало за цел да осуети действия, които са били в напреднал стадий на подготовка и са можели да нанесат непоправими щети.

Полицията описа задържаните са описани като каталунски сепаратисти, които планирали нападения на 1 октомври. Тогава е втората годишнина от референдума за независимост на Каталуния от Испания, който бе обявен за незаконен от испанските съдилища.

При акцията на в различни райони на автономната област са били открити материали за направа на бомби. Арестуваните принадлежали към група, която водела последните протести.

Известни като „Екипи за технически отговор“, те се смятат за най-екстремисткото крило на Комитетите да защита на републиката.

Тази сутрин полицията претърси 10 адреса в Барселона, Садабел и Санта Перпетуа де Могода, като освен арестите са иззети компютри и документи. Не се изключват още арести.

Комитетите да защита на републиката бяха създадени от каталунски сепаратисти месец преди референдума през 2017 г., за да подпомогнат реализацията му. Те казват, че не са използвали насилие в кампанията си.

Сега Комитетите призоваха в Туитър за протести срещу арестите, които те смятат за репресия от испанските власти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!