Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти половината от бездомниците в САЩ живеят в един единствен щат - Калифорния

Бездомници в Лос Анджелис, Калифорния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всяка вече в Съединените щати повече от половин милион души са бездомници, установи нов доклад на Белия дом. Почти половината от тях са концентрирани в един единствен щат - Калифорния.

В т.нар. "Златен щат" живеят 47% от всички бездомни хора без никакъв подслон в цялата страна, което означава хората, които спят в райони, които не са предназначени за обитаване, като тротоари, паркове, коли и изоставени сгради, а не в приюти, според нов доклад за бездомността на Съвета на икономическите консултанти на Белия дом. Неосигурените хора без собствен дом представляват малко повече от една трета (или 35%) от общия брой бездомници в САЩ.

На градско равнище четири от петте града с най-висок процент на бездомни се намират отново в щата Калифорния: Сан Франциско, Лос Анджелис, Санта Роза и Сан Хосе. Сиатъл се присъединява към тези калифорнийски градове в челната петица.

Докладът е факт, след като през последните седмици имаше информации, че администрацията на президента Доналд Тръмп може да осъществи федерална намеса в Калифорния за справяне с бездомността в щата.

Що се отнася до процента на хората, които се считат за бездомни по американските стандарти (бездомността се дефинира като живеене в жилища, които са под минималния стандарт или при липсата на каквито и да били жилища), окръг Колумбия е с най-високо процент, който надвишава 5,8 пъти средния процент в САЩ. Следват Ню Йорк, Хавай, Орегон и Калифорния. Тези пет щата заедно представляват 20% от общото население на САЩ, но и 45% от бездомното население в страната.

Докладът на Белия дом показва и някои тенденции в бездомността в цялата страна. Общностите по двете крайбрежия (тихоокеанското и атлантическото) имат много по-голямо брой бездомници от тези в средната част на страната. Един от двигателите на тази тенденция вероятно е по-забележителното нарастване на цените на жилищата по крайбрежието, отколкото в голяма част от Средния Запад.

В щатите с по-топъл климат като цяло се наблюдава и по-голяма концентрация на хора, живеещи на улицата. Въпреки това, някои по-топли щати като Тексас и Флорида имат по-малко на брой население без дом, отколкото може да се очаква.

В същото време докладът на Белия дом определя местните закони и полицейски практики като потенциални диференциращи елементи. "Някои щати повече от други са ангажирани в по-строго прилагане на въпросите за качеството на живота, като ограниченията за използването на палатки, лагери и други, свързани с подобна дейност“, се отбелязва в доклада.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна