Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Даймлер" бе глобен в Германия с 870 млн. евро по скандала "дизелгейт"

автомобилната компания "Даймлер"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в Щутгарт обяви във вторник, че глобява германския автомобилен производител "Даймлер" (Daimler AG) с 870 млн. евро заради нарушаване на правилата за дизелови емисии.

От прокуратурата отбелязват, че глобата е свързана нарушаване на сертификата за дизелово превозно средство за близо 700 хил. автомобила, които според федералните транспортни власти са нарушили правилата за вредните емисии. Държавното обвинение е установило за подобни нарушение, които датират още от 2008-а година.

Компанията потвърди, че е глобена с 870 млн. евро във връзка с отклонения от регулаторните изисквания в някои автомобили на Mercedes-Benz, но посочи, че няма да обжалва наказанието.

От "Даймлер" също така отбелязаха, че продължават да поддържат прогнозата за приходите на компанията въпреки наложената глоба.

Акциите на Damiler AG поевтиняват на борсата във Франкфурт с относително скромните 0,66% към 45,95 евро, вероятно с оглед на факта, че по-рано немското издание "Дер Шпигел" съобщи, че на автомобилната компания ще бъде наложен глоба от 1 млрд. евро, което доведе до първоначален спад на нейните акции към 45,46 евро за акция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!