Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предлагат фонд от 1 млрд. долара за подмяна на съществуващо оборудване на "Хуавей"

Снимка: БТА

През тази седмица депутати от Конгреса на САЩ предложиха двупартиен проектозакон за създаване на фонд в размер на 1 млрд. долара, чрез който малки и провинциални доставчици на безжични услуги да могат да заменят досегашното си оборудване на китайските технологични компании "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd) и ZTE Corp, за които се смята, че представляват риск за националната сигурност, съобщава Ройтерс.

Предложеното законодателство е подобно на законопроект, одобрен през юли от Комисията за търговия на Сената, чрез който да се отпускат безвъзмездни средства за около 700 млн. долара за премахване на оборудване на "Хуавей" в опит да се повиши сигурността на веригата за доставки на американската телекомуникационна мрежа.

Видни епутати от Демократическата и Републиканската партия от Енергийната и търговска комисия на Конгреса посочиха в съвместно изявление, че законопроектът ще защити "комуникационните мрежи на нацията от чужди противници, като помага на малки и регионални безжични доставчици да изкоренят подозрителното си мрежово оборудване и да го заменят с по-сигурно оборудване".

Конгресът ще проведе изслушване по предложения законопроект в петък. Ройтерс посочва, че за сега от компанията "Хуавей" отказват да коментират тази информация.

Около дузина американски доставчици на телекомуникационни услуги, които зависят от мрежовото оборудване на "Хуавей", обсъждат с най-големите конкуренти на компания - Ericsson и Nokia, как да заменят китайското си оборудване, съобщиха пред Ройтерс още през юни източници, запознати с въпроса.

През май президентът Доналд Тръмп подписа дългоочакваната изпълнителна заповед, с която обяви национално извънредно положение и забрани на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, направено от фирми, представляващи риск за националната сигурност. Заповедта изисква Департамента по търговия, заедно с други агенции, да изготвят план за изпълнение до октомври тази година.

Също през май американското правителство вкара "Хуавей" в т.нар. "черен списък" с компании, твърдейки, че китайската фирма е участвала в дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност или външната политика на САЩ. През август Министерството на търговията пък  добави повече от 40 допълнителни поделения на "Хуавей" към своя "черен списък", увеличавайки по този начин до над 100 броят на фирмените поделения на китайския технологичен гигант, които са обект на наложените ограничения.

Самият законопроект, предложен от американските депутати от Камарата на представителите (Конгреса), ще забрани използването на федерални средства за закупуване на комуникационно оборудване или услуги от всяка компания, която представлява риск за националната сигурност за американските комуникационни мрежи. Той също така ще изисква Федералната комисия за комуникации (FCC) да подпомага малките доставчици на телекомуникационни услуги да премахнат забраненото оборудване или услуги от техните мрежи и да го заменят с друго.

Ройтерс напомня, че законопроектът за отбрана, одобрен миналата година, предвижда широка забрана на използването на федерални пари за закупуване на продукти от "Хуавей", а Белият дом заяви, че през юни ще спази двугодишен срок за спазване на забраната.

През април 2018-а година пък Федералната комисия за комуникации гласува единодушно за въвеждане на нови правила, за да се забрани използването на средства от правителствена програма за закупуване на оборудване или услуги от компании, представляващи заплаха за сигурността на комуникационните мрежи в САЩ, включително от "Хуавей".

Докато големите американски компании за безжични услуги вече скъсаха връзките с "Хуавей", някои малки провинциални доставчици все още зависят от евтините превключватели и оборудване на китайските компании Huawei и ZTE.

Асоциацията на регионалните безжични мрежи, която представлява доставчици с по-малко от 100 хиляди абонати, изчислява, че 25% от нейните членове разполагат с оборудване на Huawei и ZTE в своите мрежи, и заяви, че ще бъдат необходими между 800 млн. и 1 млрд. долара за неговата подмяна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени