Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия в Александровска болница

У нас липсват ранна профилактика на очните заболявания и данни за засегнатите хора с диабетна ретинопатия и макулна дегенерация, съобщи завеждащият Първо очно отделение на Александровска болница д-р Станислава Костова за „Хоризонт“.

В помощ на пациентите и по повод 8 октомври - Международният ден на зрението, в периода 7-11 октомври в Клиниката по очни болести на Александровска болница ще се проведе безплатен очен скрининг за откриване на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация.

„Всички диабетици, които са с диабет тип 1 повече от 10 години, подлежат на задължителен ежегоден скрининг и преглед от офталмолог. При диабетиците тип 2, каквито са възрастните диабетици – това е възрастният диабет, веднага след диагностицирането на диабета – не трябва да се чака 10 години, не трябва да се чака някакъв скрит период, защото диабетната ретина, пък и усложненията, действат по отношение ретината и кръвоносните съдове там“, заяви д-р Станислава Костова.

Расте чувствително броят на хората с диабет, като всеки един на десет души е засегнат от заболяването, посочи още д-р Костова.

„При повече от половината от пациентите с диабет - 60-62%, се наблюдават и очни увреждания. Като от всички очни увреждания, най-често е диабетната ретинопатия. Номер едно за намаляване на зрението, за слепота на зрението при хората в трудоспособна възраст“, коментира специалистът.

„Проблемът в България е, че пациентите с диабетна ретинопатия идват в стадии, които не са описани в учебниците ни, трудно намираеми в учебниците ни. Толкова напреднали форми, толкова напреднали усложнения, вследствие на ретинопатия", изтъкна д-р Станислава Костова.

Макулната дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукомата, катарактата не се лекуват с очила, предупреждава офталмологът.

Лечение за сухата макулна дегенерация почти не е намерено, допълва завеждащият Първо очно отделение на Александровска болница д-р Станислава Костова.

"Хубавото на пациентите със суха форма на макулна дегенерация е, че тази форма напредва доста бавно. По отношение на другата форма на макулна дегенерация - влажната форма на макулна дегенерация, в момента много клинични проучвания се правят в тази област, много иновации има в момента по отношение на лечението на тази форма на макулна дегенарация. Има и оперативно лечение, но първоначалното лечение на тази форма на макулна дегенерация е с различни, поставени вътре в окото инжекции, с които се забавя или стопира развитието на тази форма на макулна дегенерация. Също лазери се използват. Оперативното лечение е последна стъпка в лечението на тази форма на макулна дегенерация, тя по-скоро лекува усложненията от нея, а не самата макулна дегенерация."

Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!