Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ удрят Китай с визови ограничения заради нарушени права на мюсюлмани

Китай планира ответни визови ограничения за американци

Държавният департамент на САЩ обяви във вторник късно вечерта, че е взел решение да наложи визови ограничения на китайски висши служители в резултат на предполагаемото лошо отношение на Пекин спрямо мюсюлмани в района на Синдзян.

"Китайското правителство започна силно репресивна кампания срещу уйгури, етнически казахи, киргизи и други членове на мюсюлманските малцинствени групи в автономния регион Синдзян-Уйгур", се посочва в изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

"Наложените визови ограничения са за служители на китайското правителство и на Комунистическата партия на страната, за които се смята, че са отговорни или са съучастници в задържането или малтретирането на уйгури, казахи или други членове на мюсюлманските малцинствени групи в Синдзян ", подчерта той и добави, че ограниченията също могат да се прилагат на членове на семействата на визираните длъжностни лица.

"Съединените щати призовават Китайската народна република незабавно да прекрати кампанията си за репресия в Синдзян, да освободи всички произволно задържани и да преустанови усилията да принуди членове на китайските мюсюлмански малцинствени групи, пребиваващи в чужбина, да се върнат в Китай, за да се изправят пред несигурна съдба", подчерта държавният секретар Майк Помпейо.

Този ход на Държавния департамент идва само ден, след като Министерство на търговията на САЩ включи в своя търговски "черния списък" още осем китайски технологични компании заради предполагаемото им участие в злоупотреба с мюсюлмански малцинства в северозападен Китай. Решението за налагане на визови ограничения не изглежда от полза за предстоящия в четвъртък нов важен  кръг от търговските преговори между Вашингтон и Пекин,.

В свое изявление китайското посолство във Вашингтон обвини САЩ, че се намесва в китайските вътрешни работи с последното въвеждане на визови ограничения.

Китай добави, че политиката за ограничаване на визовия режим "нарушава сериозно основните норми, регулиращи международните отношения“ и подчерта, че този ход "подкопава интересите на Китай".

Според източници на Ройтерс, запознати с въпроса, властите в Пекин работят върху визови ограничения, целящи ограничаване на пътуването на американски граждани, които отиват в Народна република Китай и които имат връзки с "антикитайски групировки", включително американски разузнавателни агенции и агенции за правата на човека.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна