Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" се стреми да получи патент за блокчейн базирано разплащане

Снимка: БТА

Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) се стреми да получи патент за разплащане (сетълмент), базирано на блокчейн, съобщи в понеделник местният таблоид Global Times, който е под покровителството на централното издание на китайската комунистическа партия People's Daily.

Цитира се доставчик на информация за китайска компания, който посочва, че "Хуавей" е подал заявлението за подобен патент. На този етап обаче не са предоставени повече подробности.

През миналата година "Хуавей" стартира своя блокчейн платформа за услуги - Blockchain as-a-service (BCaaS) с цел да позволи на компаниите да създават т.нар. "смарт контракти" (или "интелигентни договори" - компютърен протокол, предназначен за цифрово улесняване, проверка или налагане на договарянето или изпълнението на договор) в интернет мрежа, известна като технология за споделена счетоводна книга (distributed ledger technology - DLT). Твърди се, че DLT има потенциала напълно да промени начина на функциониране на финансовите пазари и банковото дело.

Китайският технологичен гигант също така изгражда и свои блокчейн услуги в облак (Cloud Blockchain Service  - BCS), която дават възможност на фирмите да се развиват, внедряване и да управляват блокчейн приложения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна