Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: Не видях достатъчно основателни критики към Иван Гешев

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова, БНР

“Имаше необходимост от това да бъдат разделени хора, между които може да възникне конфликт“, коментира пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика засилените мерки за сигурност при вчерашните събития в София, съпътствали избора на следващ главен прокурор.
 

Имаше ли нужда от толкова засилена охрана пред ВСС

“Естествено, че не е редно и не се чувствам добре да има такива сцени, когато се избира главен прокурор. И не разбрах смисъла изобщо от цялата истерия. Между другото вчера, тъй като някои работим, през деня (за разлика от други - б.р.) Цяла една партия се оказа в почивен ден. Някои през това време работехме и нямахме време да следим пряко изслушването на главния прокурор. И какво правим тогава – отваряме социалните мрежи и гледаме всичките най-яростни критици на г-н Гешев какво ще напишат. И дали има сериозни, основателни критики към г-н Гешев. Опитах се вчера отново да открия такива. При нашата колежка и приятелка госпожица Паунова (Полина - б.р.), при г-н Митов (Борис - б.р.), при "Свободна Европа", Клуб Z, изобщо всички, които критикуват яростно. Не видях някакви достатъчно основателни критики, които са различни от липса на симпатия и от вторачване в някакви отделни фрази, нищо запомнящо се“, посочи Харизанов.

„Дали считам, че Иван Гешев е подходящ за главен прокурор – не съм видял досега сериозни доводи за обратното“, каза още Георги Харизанов. 

Има ли потенциал напрежението от избора на главен прокурор да се отрази върху местния вот

“По резултата на Демократична България ще видим дали хората считат този избор за толкова възмутителен. Ако са прави, че това е огромен обществен проблем и че хората масово са възмутени, те трябва да са безапелационният победител на тези избори – да вземат едно 60%, аз твърдя, че това няма да се случи, от което може да се извади обоснованото предположение, че изборът на г-н Гешев за главен прокурор няма никакво отношение към политическите процеси, както и би трябвало да бъде и обратното - политическите процеси не би трябвало да имат отношение към избора на главен прокурор“.

Ще проличи ли липсата на Цветанов при вота в някои населени места

“Това, което г-н Цветанов каза, тъй като се вижда, че в големите градове има мобилизация, има сериозни кандидати, има тонус, има настроение, в много от областните центрове кандидатите на ГЕРБ са фаворити на първи тур. Това, с което г-н Цветанов се заяде, е, че има някакво отстъпление в смесените региони. Това, което виждаме в Кърджали обаче, опровергава тежко тази теза…“.

Интервюто с Георги Харизанов можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!