Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският дипломат, обявен за персона нон грата, е напуснал България

| обновено на 30.10.19 в 17:57
Снимка: БГНЕС

Руският дипломат, който беше обявен за персона нон грата, е напуснал България с директен полет за Москва заедно със семейството си. Това съобщават от Министерството на външните работи. 

Заподозреният в шпионаж руски дипломат в София вчера бе обявен за персона нон грата, а руската страна си запази право за ответни мерки.

За случая се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. 

Засега името на дипломата не е обявено официално.

Междувременно напрежението между София и Москва получи нов развой, след като от Министерството на външните работи съобщиха, че на руски гражданин, който в момента се намира на територията на Русия, е отказана дългосрочна виза заради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува процедурата. Очакваше се той да поеме поста "аташе по въпросите на отбраната" в руското посолство в София.

От МВнР уточняват, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата, а руската страна е уведомена за решението.

Само преди 10 дни вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева посети Москва по покана на първия дипломат на Руската федерация Сергей Лавров. 

В интервю за ТАСС преди визитата Захариева заяви, че нито разследването за шпионаж на лидера на Движение "Русофили" Николай Малинов, нито декларацията на МВнР срещу организирана от руското посолство у нас изложба, предизвикала напрежение, нямали отношение към двустранните връзки между София и Москва.

Посещението на  Захариева бе първото на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам, а догодина в България се очаква руският президент Владимир Путин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна