Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите библиотеки: технологии и традиция

Толстой в хартиен или електронен вид - без значение, важното е да се чете

Снимка: Фондация "Глобални библиотеки - България"

Съвременната библиотека трябва да бъде място за образование, информация и комуникация за всеки. Така смята Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки - България". Фондацията организира конференцията "Предизвикателства пред обществените библиотеки в 21 век". 

"Тъй наречената цифрова трансформация, която ни предстои, е едно от основните предизвикателства за библиотеките - как ние да ги направим технологично да отговарят на изискванитя на съвременните читатели. Начините на четене и представяне на информацията се променят буквално с месеци, не с години", каза в предаването "Хоризонт до обед" Тарандова.

В края на ноември предстои подписването на споразумение между Министерството на културата и Министерството на образованието и науката. По силата му библиотеките и училищата по места ще могат да кандидатства с общи програми, които да насърчават знанията по български език и четенето.

Малките библиотеки трябва да променят матрицата

Начинът на обслужване в библиотеките в малките селища трябва да се промени, категорична е Спаска Тарандова.

"Когато усилията на общината и на читалищата се обединят в това да се оборудват наистина, едни библиобуси, които, да се знае всеки ден в кое населено място са, тогава ще бъде много лесно да се заделят необходимите средства. Там да има актуална литература, там да има компютри, там да има периодични издания, които да могат да се ползват от гражданите при нужда."

Пример от Монтана дава директорът на Регионалната библиотека Анелия Иванова. Служителите в библиотеката са си поставили за цел да привличат читатели, които са обсебени от технологиите. За целта библиотекарите са били обучени. 

"За да може да работим с тях и да разберем техните потребности. След това в библиотеката осигурихме такива нови технологии. За нас не е тема табу да има компютри, дрон, очила за виртуална реалност...", разказва Анелия Иванова.

Толстой в електронен формат и дронове над града

Основното е да се намери пресечната точка между новите технологии и традиционната роля на библиотеката, подчертава тя. "Няма нищо лошо в това един Толстой да се чете на електронен носител, важното е той да се чете."

"Използваме дрон, идва група с ученици, заснемат кадри от града ,след което обособяват една виртуална изложба с кадрите, които са занели. След което тази виртуална изложба я използваме за по-малките деца, на които я показваме и запознаваме със забележителностите на града, или наши гости", разказа още Иванова.

Има и приложение за смартфон, което дава достъп на децата до различна информация на Регионалната библиотека в Монтана. "С по-малките деца отново работим с новите технологии. При тях има една поредица от обучения с роботчета..."

Библиотеката - притегателна и през лятото

В библиотеката са разработили и лятна програма за безплатни занимания - от моделиране с природни материали до интерактивна игра за познаване на часовника за най-малките.

"С цялата тази програма се стремим да внушим на родителите и на децата, че през лятото също неформално да се учи, за да поддържат те своя ум, да придобиват нови знания и умения и то в една неформална среда, не в училище, а в библиотеката", допълни Анелия Иванова.

Още детайли по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!