Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България след местните избори през погледа на Милен Цветков и Валери Найденов

Не мога да кажа колко надолу е слязъл ГЕРБ след изборите или колко се е качил. Единственото мога да кажа е, че тази "стабилност", както я описаха още в неделя, ми изглежда като анимационно геройче, което стои на ръба на пропастта и непрекъснато се клати напред-назад от ветровете.

Това каза пред БНР журналистът Милен Цветков по повод резултатите от местните избори и поясни:

"Ако духне малко по-силен вятър, ГЕРБ са „чао“. Не знам откъде, може да духне и от "Левски - Г", нали там е студиото на 7/8…. Според мен има взривоопасна ситуация! Това мълчание на хората, това отдръпване показва, че ако някой намери подходящ детонатор….

На тези избори „нямаше кой да го детонира“, поясни Цветков и допълни:

„На аудиторията не е представена алтернатива или човек, или партия“. Според журналиста е преувеличено да се възприема Борис Бонев като алтернатива. 

Журналистът Валери Найденов обаче не се съгласи с Цветков относно представянето на Бонев, което определи като „голямо събитие“, което „досега никой не е постигал“.

Според Цветков в момента има криза на доверието, но според Найденов, това не е достатъчно, за да се стигне до промяна на статуквото. Той заяви, че не вижда „такава сила, която може да вземе властта в държавата“ като алтернатива на ГЕРБ

От „Демократична България“ не са сбъркали с подхода си към местния вот и биха могли да са в НС при мажоритарни избори, смята Найденов:

„Аз не смятам, че са сбъркали. Най-интересното е, че на втория тур в София взеха 8 районни кметства. 8 от 24! В София има, ако не се лъжа, към 41 мандата за парламента. Това означава, че при същото съотношение, някъде около 15 депутати трябва да вкара тази партия, само от София, ако имаше мажоритарен вот в два тура. Затова питам защо техните лидери и техните експерти ги лъжат…“.

Москва ли направи 10-ти ноември

„Без Москва нямаше начин! Москва ни освободи от Москва по случай 10-и ноември. Но не само Москва. Въобще организаторите на перестройката са КГБ-то. КГБ-то, в остър конфликт, между другото с КПСС. Под крилото на Андропов се родиха такива като Горбачов - той ги издигна, и други реформатори, което не трябва да се разбира като нещо много зловещо“, каза Валери Найденов.

Милен Цветков обаче се позова на книгата „Мрежите на прехода“, където Андрей Райчев твърди, че не е имало план:

„Той казва така: "Представете си 100 мишки които са на студено, влажно и гладно и какъв план им трябва на тях, за да се преместят на топло, уютно и където има храна“. Имало е мрежа между хората, между тази номенклатура..."

Според Найденов в населението е имало 40 милиарда лева, а държавата е притежавала всичко. Ако държавата е започнала, като Чехия, да продава дребните занаятчийски бизнеси и имоти „левът изобщо нямаше да рухне, напротив, можеше да поскъпне. Вместо това се направи тези девалвация 10 към 1… отвори се вратата за разчетните пари на предприятията, които до този момент се държаха блокирани като китайска стена…и изведнъж водопад от фалшиви пари се стовари върху пазара - собственост на директорите, които веднага ги похарчиха“

Основната грешка на прехода

„Нямаше опозиция, която да защитава реални интереси, да се бори за реалните интереси на населението на тази държава, а имаше едни шутове, които се търкаляха по жълтите павета“, според Найденов.

„Точно преди освобождаването на цените и прословутата реплика: „За Бога, братя, не купувайте“, складово помещение в околностите на София е било абсолютно невъзможно да си наемеш, защото всички складовете са били препълнени. Това означава, че минимум шест месеца преди освобождаването на цените група хора са знаели, че следва това“, допълни Цветков.

Иван Костов продължи да изпълнява плана на Жан Виденов“, обясни Найденов.

Според Цветков България продължава да е несвободна държава, „защото хората са свикнали да живеят в условията на мафия“ от времето, когато „всичко се правеше с връзки“ и още не знаят как да живеят по правила.

„Каквото и да направиш, каквито и неща да сътвориш, всичко е за три дни. „Ало Ваньо“ -  за три дни, което си е парекселанс злоупотреба със служебно положение…“.

Навсякъде хората се опитват да заобиколят правилата, но има мощни инструменти, чрез които спазването им се налага, обори го Найденов:

„При нас ги няма тези инструменти. Ние нямаме демокрация. Съвсем официално нашата нашия елит каза „майната му“ на един референдум, който беше–най-мощният референдум в българската история“…

Свободата на словото като "захарен памук":

„Проблемът е в монополизирането. Не толкова в липсата на свобода на словото, а в монопола, който е наложен, специално говорим за медиите. Има монопол в медиите“, каза Цветков, който сравни свободата на словото със захарен памук и изтъкна, че всеки може да изрази мнение, но в медиите няма работни места за инакомислещите.

Валери Найденов е категоричен обаче, че освен традиционните медии в момента има и много критични към властта сайтове, които стотици хиляди хора посещават.

„Много повече хора влизат в сайтовете, отколкото навремето купуваха вестници“.

„Преходът още не е започнал. Край на прехода означава да се стигне до едно задоволително за обществото състояние. Това е край на прехода“, допълни Найденов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна