Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска седмица на роботиката

6
Виден Димитров – ръководител на двете школи "Робопартанс" в София, и Нина Цанева
Снимка: БНР

От днес започва Европейската седмица на роботиката. "Робопартанс" е първата школа по роботика в България създадена през 2009 г. Роботиката съчетава програмиране, конструиране, механика и като цяло инженерни науки, и е невероятен начин начинаещи да придобият практически и теоретични знания и като по-големи да се подготвят за реални специалисти. "Робопартанс" има 10 школи в различни градове на страната и съвместни програми за обучение по роботика в партньорство с десетки училища и предприятия.

Наша школа дава на света онлайн платформа за обучение по роботика

Виден Димитров – ръководител на двете школи "Робопартанс" в София, преподавател по роботика, старши мениджър в IBM България, баща на две момчета и запален пилот на дрон – разказа пред "Нашият ден" за роботиката, как тя променя живота ни и за българската онлайн платформа на световно ниво.

"Нашият опит показва, че най-добрата възраст е втори клас. Обучението става неусетно, защото роботиката се въвежда чрез конструктори – лего и т.н. – и децата преминават неусетно от своя свят на игри и конструиране на замъци и колички в един свят, в който играчките се раздвижват и програмират. 

Как учат децата

"Това е изключително интерактивно обучение. Децата са много мотивирани – научават под формата на игра страшно много неща, които им отварят мирогледа, по-широк поглед за света около тях. С помощта на роботиката децата откриват своя талант и най-вече се забавляват."

А ние всички учим най-добре, когато се забавляваме

"В нашите училища има една рамка. Може би учителите са превърнати в администратори. И за творчеството не остава място."

Ключово е тези школи по роботика да се интегрират в учебния процес, за да превърнем нашето образование в едно качествено образование.

Димитров разказа за 10-годишната Тайра Мелтемова, ученичка в "Робопартанс", която през октомври спечели наградата на ADA - 2019 European Digital Girl of the Year Award. Тайра комбинира технологията с езика на жестовете. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени