Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Климатичните промени застрашават здравето на идните поколения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Климатичните промени ще навредят на здравето на цяло поколение – от ръст на смъртоносни инфекциозни заболявания до ширещо се недохранване, ако не незабавно не бъдат намалени вредните емисии от фосилни горива, предупредиха днес експерти, цитирани от Би Би Си.

Деца вече страдат от ефектите на замърсяването на въздуха и екстремните метеорологични явления, обяви в последния си доклад за влиянието на климатичните промени върху човешкото здраве The Lancet Countdown, обединение от 35 институции, включително Световната здравна организация и Световната банка.

Далеч по-тежка ще бъде ситуацията за следващите поколения: респираторни заболявания, недохранване заради липса на реколта и дори умствени и физически травми от увеличаващите се наводнения и горски пожари, предупреждава докладът.

Август бе най-топлият месец в историята на метеорологичните измервания, а след индустриализацията Земята вече се е затоплила с един градус по Целзий.

Парижкото климатично споразумение от 2015 г. ангажира държавите с целта ограничаване на затоплянето до 2, а по-възможност до 1,5 градуса по Целзий.

Но вредните емисии продължават да се увеличават с всяка година, което може да доведе до температурен ръст от 4 градуса до края на века.

Новият доклад зове за най-малко 7,4-процентно намаляване на вредните емисии годишно до 2050 г., което ще ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна