Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Няма нужда от удължаване на "преходния период" след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви в петък, че не вярва, че "преходният период" след излизането на Великобритания от Европейския съюз (след Брекзит) трябва да бъде удължен след края на 2020-а година.

По време на предаването "Закуска" на Би Би Си, Джонсън настоя, че Великобритания ще има достатъчно време да договори търговско партньорство с Европейския съюз между края на януари, когато се очаква страната да напусне единния блок (планирания за 31-ви януари Брекзит), и юли, когато ЕС трябва да вземе решение дали е необходимо допълнително удължаване на т.нар. "преходен период".

Той подчерта, че търговската сделка с ЕС няма да бъде като никое друго споразумение, което блокът е постигнал, тъй като Великобритания е част от търговска зона на съюза.

Премиерът на Обединеното кралство за пореден път се възползва от възможността да обвини британския парламент, че е предизвикал последното отлагане на Брекзит, като е поискал ново удължаване, въпреки че "предварително" е одобрил споразумението за развода с ЕС.

Борис Джонсън заяви, че държи по-конкретно "отговорни" лейбъристите и техния лидер Джеръми Корбин за това, че Великобритания все още е в Европейски съюз и определи като "напълно" сигурно осъществяването на Брекзит до 31-ви януари догодина, ако негова Консервативна партия спечели мнозинство на предстоящите на 12-ти декември общи избори.

"Гарантирам напълно, че моето правителството няма да удължи преходния период на Брекзит. Не искам удължаване. Ако успеем да получим парламентарно работно мнозинство - всичко, от което се нуждаем, са още 9 депутатски места - тогава можем напълно да гарантираме, че няма да искаме удължаване на предходния период, който изтича в края на 2020-а година", подчерта Джонсън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени