Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предостави на "Хуавей" ново 90-дневно удължаване на лицензa

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник администрацията на президента Тръмп издаде ново 90-дневно лицензионно удължаване, което позволява на американските компании да продължат да работят с китайската "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd), като в същото време американските регулатори все още изработват правила за далекосъобщителните фирми, които представляват риск за националната сигурност на САЩ.

След като добави "Хуавей" към своя икономически "черен списък" през май, позовавайки се на проблеми с националната сигурност, Министерството на търговията на САЩ позволи да китайската компания да закупува някои стоки, произведени от САЩ, посредством серия от 90-дневни лицензионни разширения с цел да се сведат до минимум проблемите на клиенти на китайската фирма, много от които поддържат мобилни и интернет мрежи в американската провинция.

С днешното си решение Министерството на търговията на САЩ потвърди информацията на агенция Ройтерс за удължаване на предоставената лицензия на "Хуавей" с нови 90 дни.

Новината парира първоначалния негативен старт на пазара на акции на Уолстрийт, като индексът DJIA вече нараства с около 20 пункта към нов рекорден връх от 28 030,22 пункта, а широкият индекс S&P500 - с 0,03% към нов исторически връх от 3 121,48 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite пък ограничи голяма част от първоначалното си понижение и вече се търгува с едва 0,06% под петъчния рекорден връх от 8 540,83 пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна