Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестната вълна в Южна Америка стигна и до Колумбия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите в колумбийската столица Богота прераснаха в насилие, предаде ДПА.

В Богота хиляди протестиращи се събраха на площад "Боливар" с транспаранти с изписани лозунги на тях като "Народът е по-голям от лидерите си" и пееха националния химн.

Впоследствие митингът прерасна в насилие, когато малка група маскирани започнаха да хвърлят яйца по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ, съобщават местни медии. Протестиращите чупиха прозорците на кметството, хвърляха камъни по Конгреса и опитаха да нахлуят в Съдебната палата.

Демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията, атакуваха магазини и автобусни спирки и горяха кофи за боклук.

Двайсет и осем полицейски служители са ранени при сблъсъци в цяла Колумбия, включително 23 в град Кали, заяви полицейският началник Оскар Атеортуа. Кметът на Кали въведе полицейски час в града, където, както се съобщава, са арестувани 25 души.
Според Атеортуа в цяла Колумбия са излезли да демонстрират над 200 000 души.

Като цяло протестите бяха определени като сравнително мирни в сравнение с тези в Боливия, Чили и Еквадор, където при демонстрации през последните седмици загинаха десетки хора.

В Колумбия вчера беше ден на демонстрации и национална стачка срещу правителството на десния президент Иван Дуке, отбелязва Франс прес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!