Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбийският президент обеща социален диалог, докато протестите продължават

Колумбийският президент Иван Дуке се ангажира с "национален разговор" за социалните политики в страната му, след като 3-ма души загинаха при масовите протести в последните дни. В Богота беше наложен вечерен час, а Колумбия е само една от южноамериканските страни, в които ескалира недоволството срещу десните управления. 
В телевизионна реч Дуке обеща от следващата седмица да започне широк диалог, с дългосрочен поглед върху намаляването на социалните неравенства, предаде Франс прес. През деня нови демонстрации имаше на различни места в страната, а кметът на Богота Енрике Пенялоса наложи вечерен час заради по-ранни нови сблъсъци между протестиращи и полиция. Президентът Дуке нареди и армията да се включи в съвместни патрули с полицията в най-критичните точки.
Според протестиращите политиките на Дуке са довели до разширяването на социалната пропаст между бедните и богатите в страната. Едновременно с това президентът не успя да постигне траен мир с действащите от десетилетия леви партизански групи, продължава да се бори с ширещия се наркотрафик, а Колумбия прие около 1,4 милиона бежанци от намиращата се в икономическа криза Венецуела.
Протести със социални искания има още в Чили и Еквадор, където също управляват десни съюзници на Съединените щати. В Боливия до демонстрации доведе оставката на президента Ево Моралес. Временните власти обещаха диалог с недоволните. В южноамериканските страни сериозна част от недоволството идва от индиански общности, които протестират заради това, което смятат за системна дискриминация срещу тях.     
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!