Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Камен Старчев

4
Камен Старчев
Снимка: Ани Петрова

„Без звук“ е най-новата изложба на художника Камен Старчев, която се показва в галерия „КО-ОП“ и може да бъде видяна до 12 декември. Това е експозиция в рамките на 8-ото Международно триенале на графиката, което се утвърди като истински световен форум на това изкуство. Важно е да се отбележи, че Камен Старчев е носител на Голямата награда от предходното 7-о издание.

Графиките в изложбата, обединени под общото заглавие „Без звук“, са създадени през последната година и са изпълнени в характерната за автора техника – векторна графика (пигментен печат върху хартия). Перфектен в изграждането на един интересен абстрактен свят, той използва детайли от действителността, като тези интересни и сложни изображения той обработва, изгражда, съгражда до структурата на схема, до лаконичен израз и възможна въображаема сюжетност. Камен Старчев създава в тези свои неща един контраст между плътна форма и рехава структура, реалните детайли са на първи и втори план, динамичните линии и силуети носят усещането за звук и особена звучност, за ритъм и различни акценти, които въздействат като едно цяло, като една изчистена визуална среда, която въвежда ред в нашия хаос. Художникът не разказва и не обяснява. В работите му откриваме скрити кодове и знаци, които той осмисля по невероятен вътрешен смисъл и логика. Изложби като „Дневна светлина“, „Последен репортаж“, „Тялото на Орфей“, „Изчезването на спомена“ или „Пречиствателни станции“ показват колко разнопосочно и интересно той изразява и вписва в колекциите си различни и актуални вектори на нашия свят и разнолик живот.

„За мен са интересни неща, които носят повече от това, което всеки веднага би видял. Които могат да бъдат гледани дълго“. На въпроса: Кои творби от световната класика бихте взели със себе си? – Камен Старчев отговаря: „Ако ме заточат в Сибир, бих взел „Спящата Венера“ на Джорджоне. Там тя би стояла доста добре. Ако ме изпратят в Еритрея, ще търся нещо по-модерно…“ Такова нестандартно мислене има той.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна