Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Стоименов с изложба "30 години преход в 30 снимки"

2
Снимка: Фондация "Фридрих Еберт"

"Всяка снимка е символ на отделните години". Това каза пред БНР фотографът Иван Стоименов за изложбата си "30 години преход в 30 снимки". Той уточни, че има около половин милион кадри, от които е избрал тези 30 снимки.

Фотографът сподели в предаването "12+3" по "Хоризонт", че е търсил ефекта - всяка снимка да показва надеждите и очакванията на хората.

"Всички мислехме, че като започнахме по-свободно да говорим, а и след падането на Тодор Живков, а след това и на Берлинската стена, ще се запази строят, но ще бъдем по-свободни. Това се оказа голяма заблуда, защото явно много отдавна е било планирано рухването на строя - на социализма, и е работено много методично години наред", коментира Стоименов. 

Според него преди 1989-а е имало нагласа у хората, че с рухването на социализма животът ще се промени и ще стане като живота в Западния блок: "Оказа се, че не е така. За да ни приемат при тях, те поискаха от нас много жертви - от планова икономика да преминем към пазарна, поискаха пълна и бърза приватизация". 

Иван Стоименов обясни, че се е постарал тези промени да бъдат видени чрез снимките му, подредени в изложбата му в галерия "Оборище 5".

Цялото интервю на Петър Волгин с Иван Стоименов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна