Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън е много способен и ще свърши работа като британски премиер, смята Доналд Тръмп

Борис Джонсън и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не желае да се меси в британските избори, но смята, че настоящият премиер Борис Джонсън е много способен и ще свърши добра работа.

Великобритания ще гласува на предсрочни общи избори на 12 декември, като тези избори ще определят и бъдещето на нейната икономика и ще решат дали страната да напусне Европейския съюз в началото на следващата година или да се проведе втори референдум по въпроса за Брекзит.

"Мисля, че Борис е много способен и мисля, че ще свърши добра работа", отбеляза Тръмп преди срещата на върха на НАТО в Лондон.

Попитан дали може да работи с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, Доналд Тръмп каза, че може да работи с всеки. "Мога да работя с когото и да е. Аз съм човек, с който може много лесно да се работи", посочи той.

Тръмп също така потвърди подкрепата си за Брекзит, което представлява централна тема и цел на предизборната кампания на Борис Джонсън, като в същото време отрече спекулациите на лейбъристите, че САЩ са заинтересовани да получат достъп до британската национална здравна служба (NHS) при една бъдеща двустранна сделка с Великобритания.

На въпрос дали NHS може да бъде на масата на търговските разговори след Брекзит, Тръмп отговори: "Не, категорично не. Нямам нищо общо с това. Никога дори не съм мислил за това, честно казано".

Перспективата за участие на САЩ в NHS се използва от лейбъристите в предизборната кампания за атака срещу премиера Борис Джонсън и неговата консервативна партия. Според тях Джонсън иска да продаде части от публично финансираната система на здравеопазване в Обединеното кралство на американски компании. Джонсън многократно подчерта, че това не е вярно.

Междувременно последно проучване на агенция Kantar, проведено между 28-и ноември  2-ри декември показва, че Консервативната партия на Борси Джонсън се ползва с доверието на 44% от британските гласоподаватели (повишение с един пункт спрямо предходно проучване на същата агенция), докато доверието в Лейбъристката партия остава непроменено на ниво от 32%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна