Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Посока север“ – български художници, които живеят и творят в скандинавските държави

БНР Новини

Музеят за съвременно изкуство или Софийски арсенал, както е по-известен, показва своя нов проект, назован: „Посока север“. Той се организира от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“, съвместно с Държавната агенция за българите в чужбина, за да представя изкуството и търсенията на българските художници, реализиращи се по целия свят. 

Сега изложбата включва произведения на художници от български произход, които творят и живеят в северните държави и по един или друг начин са повлияни от културата в този регион. Целта е също така да се покажат различните концепции, теми, медии и подходи, които вълнуват докоснатите от магията на Севера български предимно млади творци.

Тук няма да видим, както те казват, северни сияния, много зима или странни пейзажи от тази природа, това са съвременни артисти, които боравят с новите медии, техните артистични практики изследват актуални теми, свързани с екологични, социални, политически и технологични въпроси, които в голяма степен могат да бъдат съотнесени и към българската действителност.  

Кураторът Ния Табакова е поканила за участие Лора Димова и Леда Ванева от Финландия, Райна Власковска и Росина Иванова от Норвегия, Евелина Добранова  от Дания и Юлиян Табаков от Швеция. 

Темите за упадъка и възраждането се разглеждат и от шестимата автори. Те могат да бъдат проследени в скулптурите на  Лора Димова, напомнящи останки от апокалипсис, във видеата и молекулните рисунки на Леда Ванева, анализиращи реда и хаоса във Вселената, във фотографите на Юлиян Табаков, разкриващи чудовищната природа на човека. 

Политически манифести на Росина Иванова, колажите на Евелина Добранова и портретите на Райна  Власковска се фокусират конкретно върху ролята на жената в този непрекъснат процес на трансформация. Тази изложба показва, че българските художници се реализират и работят успешно в тази северна среда, пътуват, срещат се със свои колеги и имат самочувствието на истински съвременни художници.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна