Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Приемането на Северна Македония в НАТО е добро не само за страната, а и за региона

Йенс Столтенберг и Зоран Заев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приемането на Северна Македония е знак, че вратата на НАТО е отворена и за други държави в бъдеще, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Лондон, цитиран от агенция МИА.

Столтенберг поздрави  македонската делегация за участието на срещата на високо равнище на Северноатлантическия пакт в британската столица и подчерта, че приемането на страната е положителна стъпка за целия регион.

Северна Македония днес за първи път участва като "де факто" член на срещата на високо равнище на НАТО, отбелязва БТА.

Формално остава протоколът за присъединяване на югозападната ни съседка към Алианса да бъде ратифициран в испанския парламент, след което остава ратификацията и в македонското Собрание.

Борис Джонсън: Обединеното кралство подкрепя изцяло Северна Македония

Обединеното кралство подкрепя изцяло Северна Македония и тази страна, осъществявайки реформи в съответствие с ценностите на НАТО и ЕС, с право е заслужила своето място в евроатлантическите демократични съюзи. Това са заявили премиерите Борис Джонсън и Зоран Заев на среща в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Лондон, предава агенция МИА.

Премиерът на югозападната ни съседка е заявил, че за Северна Македония няма алтернатива и през последните две години страната е фокусирана върху изпълнението на всички условия, които се изискват, за да покаже, че е готова да стане пълноправен член на НАТО и ЕС.

На срещата Заев и Джонсън са подчертали ангажимента си да укрепят отношенията между двете страни, потвърждавайки взаимното приятелство и подкрепа, да развиват икономическите и търговските отношения и да подкрепят регионалното сътрудничество.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени