Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панов: Да се разследва има ли политическа намеса при избора на "тримата големи" в съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова да се разследва има ли политическа намеса в избора на „тримата големи“ в съдебната система -  председателите на върховните съдилища ВКС и ВАС, и главния прокурор.

Повод за настояването на Панов са думите на премиера Бойко Борисов пред БТВ, че "го е подкрепил най-много" за избирането му преди четири години. 

"Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил“ каза Борисов и уточни, че подкрепата е станала с гласовете на избраните от парламента членове на Висшия съдебен съвет. На въпрос казал ли е на парламентарната квота в прав текст да гласува за Панов, премиерът отговори: „Ами, естествено“.

Това, плюс думите на главния прокурор Сотир Цацаров при избора на Иван Гешев, че първите избори в съдебната система се правели в "две други сгради", освен тази на ВСС, както и неглижирането на скандала около записите на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и  бившата съдийка Румяна Ченалова, в който се намесват премиерът и главният прокурор, станали популярни като аферата "Яневагейт", Лозан Панов коментира така:

"Това, което остана под линия, е, че две каки си говорят, а за да не остане сега под линия, че две патки си говорят, призовавам разследващите органи с оглед на оповестените данни за търговия с влияние да извършат разследване. В този смисъл е и моят призив. Има ли разследващи органи в България?" 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!