Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела на българския пазар

Няма данни за хора, заболели от салмонела след употреба на пилешко месо

| обновено на 05.12.19 в 18:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, признаха от Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители.

"По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива нотификации", казва доктор Кремена Стоева от Агенцията по храните.

Тя отказва да каже кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране.

"Но към всяка влязла нотификация Агенцията е предприела съответните мерки".

Въпреки мерките, огромно количество полско пилешко месо със салмонела е стигнало до България. Д-р Стоева не е готова да говори за конкретни количества. Коментираме медийни твърдения:

"Най-малко сто тона през една фирма, която е излязва в медиите, аз не мога да кажа, е изтъргувала на българския пазар".

Салмонелата не е устойчива на високи температури и, ако месото е топлинно обработено, риск от зараза няма, казва експертът.

Няма данни за хора, заболели от салмонела след употреба на пилешко месо, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. Част от месото вече е иззето, а от Агенцията по храните обявиха, че ще изследват всички пратки  месо от полския производител. След термична обработка заразеното със салмонела месо не е опасно, добавиха от Агенцията.

Репортаж на Веселина Миланова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени