Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санджей Джогия и страстта към сватбената фотография

Трябва да снимаш не това, което виждаш, а това, което усещаш

Снимка: Фейсбук
Санджей Джогия е английски фотограф от индийски произход. Преди дни той посети България и представи в София свои творби.

Джогия започва фотографската си кариера през 2007 г., когато се отказва от архитектурата, за да преследва мечтите си. Определят го като един от шестте най-добри сватбени фотографи в света. 
"Всъщност тази титла ми я връчиха преди няколко години. Когато за първи път получих имейла, аз не можах да повярвам на това, което прочетох. Това се случи, след като снимах една много голяма, пищна сватба в Индия", сподели фотографът в предаването "Хоризонт до обед".
 
На 8 годишна възраст Санджей Джогия взел апарата на баща му и го разглобил. "И започнах да снимам. Научих се с филми да снимам. Използвах фотографията през цялото си образование - и в училище, и в колежа. По време на студентските си години използвах фотографията в своите презентации. Моята любов към фотографията винаги е била дълбоко в сърцето ми", разказа Санджей Джогия. 

Да заснемеш емоцията

Сватбеният фотограф трябва да вземем предвид всичко.

"Особено, когато говорим за индийските сватби, има толкова много мънички дребни церемонии, с подробности, и в същото време много емоция се носи в залата. Очите ни трябва да са и отпред, и отзад, да гледаме навсякъде, да успеем да видим и да усетим всичко, за да можем да го снимаме. Много фотографи казват: "Да, ние снимаме това, което виждаме", но истината е, ти трябва да снимаш това, което усещаш", отбеляза фотографът.

Буквално трябва да бъдем като радар на усещания, на чувства, да хванем, да грабнем това, което разказва историята, обясни Санджей Джогия.

"Докато преживяваме, трябва много внимателно да подбираме снимките, за да може след това да се сглоби една цяла история. Понякога може да кажем, че сме като спортни фотографи, защото при индийските сватби всичко свършва много бързо, изведнъж, внезапно и трябва да си отряд за бързо реагиране", посочи още Санджей Джогия.

Романтика и мистика

Санджей Джогия признава, че е романтична личност.

"Затова си мисля, че когато човек се опита да разгадае как нещичко работи, ако се опиташ да разбереш същността на нещо, ще го изгубиш. Губиш нещо от него, т.е. цялата тази мистика, впечатлението ти, омаята изчезва. Затова си мисля, че за любовта не трябва да отговаряме и за нея не може да се даде отговор. Ако човек може да измери любовта, тогава това не е истинска любов.“

Според Джогия няколко неща в живота трябва да останат тайнствени - любовта, душата и какво е животът като цяло. "Като сватбен фотограф наистина е много важно човек да бъде изключително голям романтик. Това е едно от нещата, които трябва да си останат свещени за нас", вярва фотографът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!