Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излязоха недописаните мемоари на Георги Томалевски

„Чуто, видяно и преживяно“ се нарича книгата на Георги Томалевски (1897-1988), която има премиера на 5 декември 2019 г. в Клуба на архитектите. Проф. Михаил Неделчев я нарича „удивително писа­телско свидетелство за българските страдания и духовни стре­межи от първата половина на ХХ век и продължава. – Богатият архив на писате­ля Георги Томалевски (1897-1988) продължава да ни дава своите дарове. Отдавна се знаеше, че там, сред все още непубликуваните романи и есеистични книги, стои и чака своето време за предста­вяне пред обществото и голям мемоарен опус“.

Животът на Георги Томалевски е преминал през четири въстания и четири войни. Както четем в началото на подробната му биография в края на 700-те страници на тома, изготвена от дъщеря му Румена Томалевска и Георги Борисов: „И преди, и след 9 септември 1944 г. през различни периоди от живота му, в зависимост от политическата обстановка, Георги Томалевски е обявяван за „неудобен“, „опасен“, разследван е, унижаван, пренебрегван и изтласкван настрани като автор. Поради тези причини една немалка част от творчеството му все още не е видяла бял свят. Приживе има над 500 публикации в 30 списания и вестници под различни псевдоними: Georg Nordmann, Virgo Sagitarius или V.S., или самоS., или само Т.

Ето и свидетелството на самия автор: „За себе си ще си позволя да кажа, че със своя нрав и темперамент никога не съм бил добре. Ругаха ме в така нареченото „фашистко време“, защото съм бил идеалист и левичар. Във времето пък, когато управляват комунистите, разни посредствени и полуинтелигентни редакторчета по разните издателства и редакции се бояха да приемат моите книги и статии, защото в тях между редовете щял да се намери „идеалистичен уклон“. Ако аз трябваше да се определям какъв съм, по думите и на едните, и на другите, ще излезе, че съм някаква загадка, някакъв духовен анархист, противник на всякакво насилие и мечтател за несъществуваща идеална свобода.“



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!