Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ратифицира договора за финансиране на интерконектора с Гърция

| обновено на 06.12.19 в 11:25
Снимка: БГНЕС

Парламентът ратифицира Гаранционното споразумение между  България и Европейската инвестиционна банка по договора от 10- ти октомври между банката и Българския енергиен холдинг  за финансиране на изграждането на "Междусистемна газова връзка Гърция-България".

Предвижда се заем от 109, 9 млн. евро, с който ще се обезпечи финансово строителството на газовата връзка с южната ни съседка. Проектът е сред 7-те най-важни приоритета на Европейския съюз в енергетиката, като ще даде възможност за реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ у нас.

БСП подкрепи ратификацията. Депутатът Таско Ерменков посочи аргументите:

"За първи път виждаме една практическа стъпка за диверсификация не само на трасета, но и на източници на природен газ.

Почти десет години след подписването на споразумението с Азербайджан от президента Първанов и преподписването му при всяко посещение на официално лице в Баку, най-накрая правим една крачка за вече физическото доставяне на онзи прословут един милиард кубически метра природен газ, който сме договорили.

За който, между другото, ако не ме лъже паметта, някъде към 2020 година изтича квотата, ако ние физически не започнем да го внасяме".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна