Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският дипломат, обявен за персона нон грата в Москва, вече е напуснал Русия

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Българският дипломат, който беше обявен за персона нон грата в Москва, вече е напуснал Русия. Това обяви във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Имахме контакт с него, рано тази сутрин. Семейството му в рамките на следващите 10-12 дни също ще се прибере. Лично аз смятам, че ние трябва с Русия да държим добри отношения, да не даваме поводи за конфликти, но отношенията ни трябва да бъдат на принципна основа - като равнопоставени, взаимно уважаващи се страни, а не да бъдем третирани като малките неблагодарни деца на Балканите. Това не го приемам и не е нормално".

Според Каракачанов новият морски координационен център във Варна не може да бъде определен като американска военна база:

"Не става въпрос за никаква база, американска база няма да е. Просто във Вашингтон президентът Тръмп подкрепи желанието на България този морски център да бъде на територията на пункта за базиране - Варна. Това е един център, който събира, анализира и предоставя информация".

Премиерът Бойко Борисов е разговарял с руския посланик у нас Анатолий Макаров, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерския съвет те са обсъдили двустранните отношения, като е изразено съгласие, че няма предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред.

Премиерът Борисов е изтъкнал, че страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общата европейска и евроатлантическа политика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени