Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дариткова: Подкрепихме субсидия от 8 лева на глас, за да бъде приет Бюджет 2020

Валери Симеонов отрече да са поставяни условия на ГЕРБ

| обновено на 06.12.19 в 13:30
Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ обявиха, че с гласуването на партийната субсидия на 8 лева за действителен глас са предотвратили риска държавният бюджет да не бъде приет. Това обясни пред журналисти в парламента председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя уточни, че коалиционният партньор „Обединени патриоти“ са поставили условие, и уточни, че решението е консултирано с премиера Борисов:

"Те поставиха въпроса за субсидията и за това, че твърдо трябва да се определи такава. Казаха, че само в такъв случай ще продължат да гласуват с нас Закона за бюджета на държавата. Съзнаваме, че отговорността, която носим ние като най-голяма политическа сила в парламента, е най-голяма, но трябва да разберете, че и ние не може сами да реализираме това управление".

От своя страна Валери Симеонов отрече да са поставяли условия на ГЕРБ и благодари на финансовия министър Владислав Горанов за създадения снощи диалог. Симеонов обяви, че „Обединени патриоти“ ще внесат промени в Закона за политическите партии, с които да се забрани финансиране от бизнеса:

"Ние сме поставили в нашето предложение такова ограничение. То ще бъде заложено в Закона за политическите партии, надявам се. Ние ще продължаваме да държим на горна граница на субсидиите".

Предстои обсъждане на промените в Закона за политическите партии и там е възможно и друго решение за размера и начина на финансиране на партиите, обясни Даниела Дариткова.

От ДПС отново заявиха убеденост, че е съществувала договорка между ГЕРБ и БСП за приемането на предложението на левицата за 8 лева партийна субсидия на действителен глас. Според депутата Йордан Цонев най-губещ от решението е премиерът Борисов, а в договорките е участвал и лидерът на НФСБ Валери Симеонов:

„Има един губещ и това е премиерът, защото те всъщност стъпкаха неговата дума. Валери Симеонов  - той беше „кумът - посредник“. Питайте го, той ще ви каже точно кой какво печели, защо го печели, как са проведени разговорите, по телефона ли, тримата ли са били заедно. В договорката е влязло и избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание....Трябваше да изработим заедно един нов модел, да го обясним на обществото, да получим разбиране на медиите и на обществото и тогава да го приложим в Закона за бюджета. Вместо това - нищо", коментира Цонев.

Той опроверга мнението на председателя на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова, че с предстоящо обсъждане на Закона за политическите партии може да се намери и друго решение за размера и начина на финансиране на партиите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени