Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да приемем бюджета

Премиерът призова да се проведат отново дебати за размера на партийната субсидия, предизборните участия в БНТ и БНР може да са безплатни

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов призова да се проведат отново дебати за размера на партийната субсидия и правилата за какво да се харчи тя. При гласуването на бюджета за следващата година, в четвъртък вечерта депутатите решиха субсидията да бъде 8 лева за действителен глас.

В началото на днешното извънредно заседание на правителството премиерът обясни, че се е съгласил да се увеличи размерът на партийните субсидии заради риска да не се приеме бюджетът на държавата за 2020 г:

„Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджетът. Ние сме били против - след референдума, да се увеличават партийните субсидии, но знаете - в парламента се предизвика криза и ние не можеше да направим кворум, за да приемем бюджета.

Пред мен стоеше само едно нещо. И Горанов стоеше на телефона на спикър с Валери Симеонов -  или ви приемаме бюджета с направеното от БСП предложение, или си търсете мнозинство.

Аз възлагам на финансовия министър да ми направи анализ, защото ние сега на сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджета“, каза Борисов  и подчерта, че очаква дебатите за партийните субсидии да се възобновят:

„Сега обаче искам ние да сме водещи в темата - за какво трябва да се харчат парите и дали трябва да са 8 лева.

И тук, примерно, моето предложение ще бъде БНТ и БНР, където държавата дава финансирането, да стават по време на избори безплатни за всички политически партии. Искаш да излезеш по телевизията - ето ти БНТ, ето ти БНР - покритие в цялата страна. Само давам пример. Този дебат искам да се води."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!