Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за студентския празник е в разгара си

Снимка: БГНЕС

В навечерието на студентския празник много млади хора пътуват до различни места в страната, където са избрали за прекарат утрешния 8-ми декември.  

Над 10 хиляди са резервациите в планинския курорт Банско за празника.

Повечето студенти пристигнаха още преди два дни, като са резервирали от 2 до 4 нощувки.  Чрез два студентски туроператора са договорени повечето пакети , чиито цени са съобразени с възможностите на младите хора, заявиха от туристическия бизнес в града.

Отделно от 10-те  хиляди студенти, ползвали услугите на туроператорите , има и такива, които са направили лични резервации. Те са не по малко от 2 000, споделят хотелиери и собственици на заведения. Вдигнаха се и оборотите на хранителните магазини. Купуват се най- вече алкохолни напитки, мезета, ядки и плодове.

В съседния спа курорт Баня  хотелските комплекси са отказали студентски заявки с мотива, че селището е предимно за семейна спа ваканция, но  и заради материалните щети, които остават след студентския празник.

В ски зоната над Банско има над един метър снежна покривка и някои от съоръженията вече работят, казаха от дружеството-концесионер. Цената на дневната лифт карта е 35 лева.

Сложна остава обаче пътната обстановка в областта, не само заради туристическия трафик, а и заради дъжда, който падна тази сутрин, а в последствие пътища и градски улици се заледиха.

В момента работят всички машини за опесъчаване и третиране на пътните настилки с химически препарати. Няколко леки катастрофи станаха в района, но само с материални щети.

Близо 3 хиляди студенти от всички краища на страната се очаква да пристигнат в курорта Пампорово за утрешния празник - 8-и декември.

Студентското парти започва от днес и ще продължи до 8 декември в специална шатра с площ 2 000 кв. м и капацитет 3 000 души, каза Петър Стоичков от организаторите:

"За 3-та година е събитието. Всяка година става все по-голямо. Тази година очакваме още повече хора. Шатрата е още по-голяма - близо 2000 човека ще се съберат - артисти, най-добрите от хип-хоп музиката, най-добрите от поп-фолка. Общо взето най-грандиозният празник по случай 8 декември и студентския празник".

От днес до приключването на студентския празник ще има засилено полицейско присъствие по пътищата на област Пазарджик. Жандармерията също се включва в осигуряването на обществения ред.

Проверки са извършени в курортните комплекси във Велинград, Свети Константин, и Цигов чарк и Юндола, както и в градовете Пазарджик, Панагюрище, Стрелча и Белово, и селата Равногор, Варвара и Семчиново.

Собствениците на хотелите и заведенията са предупредени да осигурят засилен контрол и прецизен пропускателен режим.

Предвидени са внезапни и чести проверки както заведенията, така и по пътищата. Ще се следи за употребата на алкохол, наркотични и упойващи вещества, както и за техническата изправност на автомобилите.

Екипи ще регулират движението по места, където има опасност от свличане на скални маси.

В осигуряването на реда ще участват и пет мобилни екипа от зоналното жандармерийско управление в Пловдив.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна