Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Биолчев за „Преселението“: Отдавна историята е в мен като белетристична плънка

2
Снимка: БГНЕС

„Наградата е признание, което ме кара да се вълнувам и да се радвам, че я получавам в такава творческа среда, която е архипелаг от дарования“. Това каза в предаването „12+3“ проф. Боян Биолчев - тазгодишният носител на авторитетната литературна награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза. Отличието той получи за книгата си „Преселението“.

„Отдавна имах историята в себе си като белетристична плънка. Всяка книга си има час на раждане като човек. Ако не е написана добре, си има и време за смърт… Всичко е в очите и в сърцето на читателя… Книгата е разказана през очите на 6-годишно дете, но от 92-годишен старец. И може би това хрумване е тлеело в съзнанието ми, че ми трябват и двете гледни точки и че трябва може би да съм еднакво раздалечен от тях по възраст“, каза още проф. Биолчев и допълни:

„Никога не съм слугувал на митологии – нито на национални, нито на патриотарски, нито на глобалистки. Винаги съм търсил истината и тя е между всички хора. Всички носим несправедливата болка, но и вината си. Това съм се опитал да съхраня в „Преселението“.

Интервюто с проф. Боян Биолчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия