Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите на бегаческото общество бяха раздадени за седма поредна година

Организатори и част от наградените
Снимка: KrisoK Photography



За седма поредна година бяха раздадени Годишните награди на бегаческото общество.

В началото - събитие, организирано на шега от няколко любители, днес връчването на отличията вече е традиция и е чакано с интерес от бягащите хора в България.

Първо, членовете на една от най-големите Фейсбук групи за бягане у нас нaправиха предложения, после жури от активни състезатели и треньори отся финалистите. Победителите бяха избрани с таен вот от журито и получиха своите награди на церемония в София. 

За най-силен бегач отличието носи името “Машина”. При жените това е 44-годишната Мая Танева, която победи по 160-километровите трасета на “Персенк Ултра” и “Пирин Ултра”, а при мъжете - Пирин Галов.
45-годишният ултрамаратонец взе наградата в още една категория - “Ветеран на годината”. При жените-ветерани беше отличена Анета Ралчева.

Награда за “Честна игра” получи младата надежда на родния скайрърнинг Александър Спасов, а за “Пейсър на годината” - Калин Стоянов.

"Говори се за пейсъра, че е човек, който е стартирал прекалено бързо и после е преминал в режим НМСП (“Не мога да се прибера”), защото се е надценил. И този човек обикновено причаква някой състезател, за да се закачи и да се прибере с него до финала, за да бъде герой-пейсър, а не просто някой фалирал по трасето. Това най-вероятно не важи за нашите пейсъри тази вечер" - каза при връчването на наградите Иван Димитров, който, заедно с още един Иван Димитров, организира церемонията.

За “Оригинален гърчопис” беше отличен - Цоньо Пенев. В категорията “Избухване” - Мария Николова, която тази година в “Орехово Ултра” надбяга и мъжете, при това с рекорд. (В 50-километровата дистанция, с 2540 м денивелация, Мария подобри рекорда си по трасето с 15 минути и завърши с време 5 часа и 20 минути. Първият при мъжете - Росен Русев, пристигна на финала 5 минути по-късно).

Максим Стоименов взе наградата “Прогрес” при мъжете:

“Най-големият прогрес за мен за годината беше, че намерих толкова много приятели сред жулистанци (клуб "Жулистан" - бел.ред.) и сред всички вас, така че, да не забравяме, че това е, което ни дърпа напред - приятелството” - каза Стоименов при получаване на наградата. 
При дамите с най-голям прогрес тази година е била Гергана Малчева.

Наградата за “Дебют на годината” при мъжете отиде при Стефан Иванов, а при жените - при Мая Малканова.
“Организатор на годината” е за хората, които стоят зад “5 км рън”, а най-голямо оживление предизвика призът “Модна икона”. На високите критерии на взискателното жури отговориха Васил Динев - "Модна икона" при мъжете, и Каролина Калибацева - "Модна икона" при дамите.

Репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!