Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хари Арабян: Старая се да вкарам душа

13
Хари Арабян
Снимка: Ани Петрова

Хари Арабян умее да подчинява не само стъклото, но и метала. В комбинацията от ефирното стъкло и благородни метали и полускъпоценни камъни се раждат и произведенията му. 

Стъклото

"Аз влизам в стъклото с една скулптурна грамотност. Стъклото предполага много възможности. Работил съм керамика, бронз, дърво, но стъклото е безкрайно капризен, но и безкрайно благодатен материал – с неговата плътност, с неговата крехкост – съчетава много качества."

Експерименти

"Има слепено стъкло, лято стъкло (за съжаление в България няма много практика), пластика, която е с много елементи. Стъклото крие едно напрежение, което, ако не влезеш в хармония с него, загубваш буквално всичко."

Посоки, линии, инвенции

"Портретът винаги ме е интересувал – човешкото излъчване – диалог очи в очи, човешките емоции. Другото е търсене на по-общ, по-естетски изказ, без влагане на чувства. Третото е една пластика, наречена "Горгола", исках да направя една такава готическа серия. Вече имам усещането, че живея в едно време, където има само една религия – дали само пари... където изчезва човешкият индивид."

Силно въздействаща особена структура на някои творби

"Обичам да експериментирам със стъклото. Може би, за щастие, не съм обременен с някакво класическо образование за стъкло. Затова искам да има цвят, да има структура, да не преминава светлината през стъклото, а някак си да се отразява в стъклото. Старая се да вкарам душа."

Всеки стъклен предмет е поставен, "обкован", в особена ситуация

"Харесва ми това съчетание, донякъде необичайно, между метал и стъкло. Там боравя с галванизация. От много време исках да се занимавам с това и попаднах на физико-химици в БАН и така започнаха тези експерименти с метал и стъкло. Те имат по-утилитарна функция – там заигравам се с камъни, със седефи, със злато, със сребро... една игра с различни материали. Исках да влезе някакъв по-графичен момент, някаква линеарност. Пак въпрос на експерименти. Такива графични рисунки разнообразяват формата, вкарват я в друга динамика. Човек просто трябва да търси хармония, мярка, естетика, виждане, възможности." 

Изложбата “Стъкло и метал” на Хари Арабян можете да видите в галерия “Нюанс” до 17 декември 2019 г.

Фотограф - Ани Петрова

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от