Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормандската четворка договори мерки за прекратяване на огъня в Източна Украйна

| обновено на 10.12.19 в 08:37
Пресконференцията на Володимир Зеленски, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Владимир Путин след срещата им в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прекратяване на огъня в Източна Украйна до края на годината  - за това се ангажираха страните от конфликта на срещата на т. нар. "Нормандска четворка" в Париж.

"Надежден подем на преговорите за мир" - така френският президент Еманюел Макрон обобщи на заключителната пресконференция резултатите от четиристранната среща за украинската криза, след три годишно блокиране на диалога.

„Фактът, че седим един до друг днес в Париж е важен резултат сам по себе си, едно истинско рестартиране като се има прредвид липсата на конкретен прогрес в продължение на няколко години. Мисля, че тази среща на върха, часовете дискусии, които проведохме са постижение.“

Страните от конфликта се ангажираха да прекратят огъня до края на 2019 в рамките на споразумението от Минск, както гласи общата декларация. До тази дата трябва да бъдат освободени пленниците от двете страни, уточни украинският президент Зеленски. "Украйна е една" - наблегна той, подчертавайки, че няма да допуска натиск политическото развитие на страната си и ще действа за пълния контрол на нейните граници. Зеленски заяви пред репортерите, че Украйна няма да прави териториални отстъпки в замяна на мира. Според Зеленски няма победител след преговорите в Париж.

„Всички се измориха много, имахме дълъг разговор, настроенията се сменяха, беше напрегнато, беше интензивно, после вървеше леко. Не знам кой победи. Струва ми се, че е най-добре да съм дипломатичен, тъй като едва започнахме разговорите. Нека да кажем, че към момента сме с равен резултат.“

Зеленски съобщи, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще получи пълен достъп до зоната на конфликта в източните украински области Донецк и Луганск.

Руският президент Путин приветства решенията като "важна стъпка напред".и наблегна на искания специален статут на Донбас.

"Процесът за постигане на примирие трябва да бъде синхронизиран с прилагането на политическите реформи в Украйна, предвидени в Минското споразумение. На първо място, товя означава промяна в украинската Конституция, с която Донбас получава постоянен специален статут. Накрая, според мен, работата ни беше много полезна. "

Страните са се споразумели за  изтегляне на военните формирования до март 2020, както отбеляза германският канцлер Меркел, "доволна" от постигнатото.

„Поставихме си реалистични задачи - постигане на пълно прекратяване на огъня до края на 2019 година и оттегляне на войските от още 3 пункта по линията на съприкосновение до март 2020-а“, каза тя.

Четиримата лидери се договориха да се съберат отново след 4 месеца, за да обсъдят условията за провеждане на местни избори в Източна Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна