Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима убити при стрелба в болница в Чехия

| обновено на 10.12.19 в 11:57
Полицаи пред болницата в Острава, където бе открита стрелбата.
Снимка: МВР на Чехия

Мъж застреля днес 6-има души в чакалнята на болница в източния чешки град Острава при нападение с неясни мотиви, след което се самоуби, предаде Ройтерс, позовавайки се на властите.

Полицията обяви, че е получила сигнал за стрелбата в 7 ч. и 19 мин. местно време в Университетската болница на града, намиращ се край границата с Полша, като 5 минути по-късно силите на реда са били на мястото на инцидента.

Полицията пусна в Туитър снимка на мъж, смятан за заподозрян, но по-късно уточни, че тя е на свидетел и че се издирва друго лице.

Органите на реда съобщиха по-късно, че нападателят е избягал със сребристо „Рено Лагуна“ и пуснаха негови снимки. А след това - че когато полицията издирила колата, от нея се чула стрелба. Установена е самоличността на мъжът, който се прострелял в главата, посочва полицията. 

Според местни медии той е 42-годишен строителен работник, който напоследък често обикалял болниците, защото твърдял, че е в тежко здравословно състояние.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че стрелбата е извършена от близка дистанция в чакалнята на болницата, а здравният министър Адам Войтех посочи, че са загинали 6-има души. Четирима от тях били открити мъртви, а двама починали по-късно от получените рани. Полицията съобщи, по-късно, че още двама души са ранени.

Болницата бе евакуирана, а полицията блокира района.

В цяла Чехия бяха предприети мерки за сигурност, особено в местата, където се събират много хора, като гари, летища, пазари и търговски центрове.

Премиерът Бабиш и вътрешният министър Ян Хамачек потеглиха за град Острава, който се намира на около 350 км източно от столицата Прага.

Не се съобщава нищо за мотивите зад стрелбата, посочва Ройтерс.

Стрелбата в болницата в Острава е вторият подобен трагичен инцидент в историята на Чехия.  През февруари 2015 г. мъж застреля 8 души в ресторант в градчето Ухерски Брод, след което сложи край на живота си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени