Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ предлага до 2 години затвор за нерегламентирано горене на отпадъци

| обновено на 10.12.19 в 19:10
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Парламентарната група на ГЕРБ внесе поправка в Наказателния кодекс, с която се криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци. Част от предвидените санкции са затвор до 2 години, както и глоба от 2000 до 5000 лева.

Предлага се инкриминираме на замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред. Това съобщи председателят на правната комисия Анна Александрова.

Съдът ще е този, който ще преценява нивото на престъплението и тежестта на наказанието, като ще се отчита степента на обществената опасност. 

Председателят на НС Цвета Караянчева допусна възможността още преди коледната ваканция парламентът да разгледа предложението горенето на отпадъци да бъде криминализирано.

"Мисля, че има смисъл в това, защото предвид на мръсния въздух, който има по градовете, ще трябва да се вземе отношение в тази посока. По правилник имаме възможност по много бърза писта да го прокараме до началото на коледната ваканция", заяви Караянчева пред журналисти.

И днес нивото на замърсяване с фини прахови частици на въздуха в София е над допустимото, показват данните от измервателните станции на Столичната община.

За изминалото денонощие официалните данни на Столична община показват превишение на нормата от 50 микрограма на кубичен метър при 5 от шестте измервателни станции в столицата. Замърсяване не отчитат единствено уредите на станция "Копитото" на Витоша. Най-високи стойности на замърсяване са отчетени от станцията в квартал "Младост". 

Днес буферните паркинги към метрото работят безплатно - част от мерките, които столична община е предприела за справяне с мръсния въздух. От ЦГМ уточниха, че общината има готовност да въведе т. н. "зелен билет", ако е необходимо.

Общината започва извънредни проверки на промишлени транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици, както и на строителни обекти, генериращи замърсяване. Гражданите, които използват твърдо битово гориво, са призовани да преминат към по-екологичен начин на отопление.

Инкриминирането на нерегламентираното изгаряне ще доведе до спазване на закона

В предаването „Нещо повече“ Ана Александрова, председател на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ, поясни:

„Надяваме се тази мярка да доведе до поне частично замърсяване на въздуха. Нашето предложение е за инкриминиране на изгарянето на отпадъци, отработени масла, отпадъчни нефтопродукти, предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя. Предлагаме лишаването от свобода да е до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лева, а в по-маловажните случаи предлагаме наказание – пробация и глоба до 1000 лева. Предстои предложението да бъде обсъдено… Столична община е направила над 60 проверки, контролът е много важен… Инкриминирането на нерегламентираното изгаряне ще доведе до спазване на закона... Надявам се колегите в парламента да подкрепят идеята ни за законодателна промяна“.

Телефонът на Инспектората за сигнали на граждани, когато имат сведения за горене на опасни вещества, е 02 987 55 55.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!