Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Магията на танца“ на ансамбъл „Чинари“ събира четирите стихии на 12 декември в НДК

Снимка: Ансамбъл „Чинари“
В дните преди Коледа ансамбъл „Чинари“ докосва сърцата със съвременната фолклорна приказка „Магията на танца“. В основата на сюжета на музикално-танцовия спектакъл са вечните теми за доброто и злото, любовта и омразата, мрака и светлината, претворени в четири основни картини, съответстващи на четирите природни стихии – вятър, вода, огън и земя.

Ефектна мултимедия и визуализации допълват съвременния музикално-танцов разказ на „Чинари“, базиран изцяло на българския фолклор, но претворен и пресъздаден в контекста на съвременните изразни средства и стилистика.

Впечатляващите кадри, на фона на които се развива действието в спектакъла, са заснети в Историческия парк край Варна, превърнал се в „Изборът на българите“ за 2019 според Годишните награди на Министерството на туризма.

Хореограф и режисьор на „Магията на танца“ е художественият ръководител на ансамбъл „Чинари“ Асен Павлов.

Освен таланта, красотата, майсторството и високия професионализъм на танцьорите от професионалната трупа, в зала 1 на НДК на 12 декември ще видим също впечатляващите изпълнения на трио „Булгарина“ с таланта и очарованието на ангелските гласове Любомира Павлова, Деница Стойкова и Радостина Николова, чиято дебютна песен „Химера“ стремително върви към върха в класациите и ще звучи за първи път на живо, и група „Етнотикс“ - първата етно-рок група в България с женски квартет гъдулки.

Танц, музика и песен се преплитат по интересен начин. Музиката в спектакъла звучи новаторски. Всяка картина се изпълнява по нестандартен начин, ако сравняваме постановката преди 10-11 години – заяви пред Радио София Любомира Павлова от трио „Булгарина“. 

Чуйте още за спектакъла на 12 декември в зала 1 на НДК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна