Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят изложбата „България през стъклото на времето“ в Рим

Снимка от изложбата „България през стъклото на времето“
Снимка: Ирина Дилкова, Милена Кънева



В Рим се открива на 12 декември изложбата „България през стъклото на времето“. Изложбата може да бъде видяна в Музея на Рим в квартал "Трастевере" и ще продължи до 12 януари 2020 година. 

"Изложбата представлява 36 плаки, фотографски плаки или предшественика на диапозитива така наречен, на които има изобразена България от миналия век. Това са национални костюми, Рилския манастир, това е Велико Търново", каза Ирина Дилкова, куратор.

Тези плаки са били собственост на един от първите почетни консули на България в Италия, назначен още от Фердинанд, приет от Виктор Емануил.

Изложбата е представена и в България в галерия Квадрат 500, благодарение на Фондация "Ценности" на Антонина Стоянова.

Преди 20 години Надежда Близнакова заявява, че иска да върне плаките на България. Тогава синът на Надежда Близнакова Демикели Витури се свързал с Ирина Дилкова. Потърсили подкрепа за съхранението на фотографските плаки от Антонина Стоянова, съпругата на президента Петър Стоянов.

"Това е съкровището на тяхното семейство. И ние направихме с нея един филм, аз това исках само да вметна, защото още тогава изложбата беше около снимки и този филм- 20 минутен, в който Надежда участваше живо в изложбата", каза Милена Кънева.

В изложбата се използва 3D анимация.

"И тези плаки ще оживеят по един съвсем друг начин, като филми ще бъдат прожектирани по стените, както навремето с един стар апарат консулите са разказвали сказки за България пред чужденците, за да видят красотите на България", обясни Ирина Дилкова.

Две от снимките са Розовата долина и розобера.

"Освен това ще имаме шумовете на България и малко така музика", каза Милена Кънева.

По време на изложбата в Рим ще бъде прожектиран филма за Надежда Близнакова. Една от ключовите фрази на 96 годишната Надежда Близнакова във филма е, когато говори за характера на българина: "Добро заради характера, защото българският характер може да преодолее всичко".

Интервютата можете да чуете в звуковите файлове

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени