Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването по случая „Гебрев“ чака експертизи от САЩ и Великобритания

Емилиян Гебрев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследването за опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и негов бизнеспартньор чака експертизи от ФБР и Великобритания, това съобщиха от държавното обвинение.  От там уточняват, че по делото се работи активно и публикуват хронология на свършеното дотук.

През април 2015 година - след вечеря в столичен ресторант, тримата са приети по спешност ВМА. Първоначалните съмнения за Гебрев, сина му и един от директорите в „Емко“ са за инсулт. След проведени изследвания и токсикологични анализи става ясно, че става дума за отравяне .

Оттогава прокуратурата работи по опит за убийство. За известен период от време делото е спряно, защото извършител не е разкрит.

Миналия октомври Емилиян Гебрев поиска от главния прокурор разследването да бъде възобновено, като твърди, че отравянето е с невропаралитичен агент „Новичок“ и твърди, че има връзка между българския случай и случая „Скрипал“ във Великобритания.

По линия на международния обмен българските власти са научили, че едно от лицата, разследвани за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал - Сергей Федотов, е идвал три пъти в България. Единият път съвпада с  времето, когато е отровен Гебрев. 

От прокуратурата уточняват, че до този момент отговори на молбите до САЩ и Великобритания няма и определят като неоснователни твърденията на Емилиян Гебрев, че не се предоставя информация за хода на досъдебното производство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени