Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои мащабен ремонт в училище "Отец Паисий" в Кърджали след падналата мазилка

Паднала мазилка върху стълбището в училище „Отец Паисий“ в Кърджали

Неочаквана тридневна ваканция получиха учениците в средното училище „Отец Паисий“ в Кърджали, където мазилка се срути върху стълбището. Инцидентът е станал в едно от междучасията преди обяд. Няма пострадали ученици и учители.

„Ситуацията през вчерашния ден беше изключително критична. За първи път на мен ми се случва да реализирам евакуация на 1200 деца, в реално време. Сградата е имала нормален режим на експлоатация. По принцип обаче стълбищните клетки на всяко учебно заведение са най-натоварените площи, особено в междучасията. А в ситуация на евакуация натоварването е на изключително голяма степен, когато цели класове се изнасят по тези стълбищни клетки и това се прави в определени периоди по няколко пъти в годината“, обясни директорът на СУ „Отец Паисий“ Златко Атанасов.

Проблем в конструкцията 

През септември тази година е направено саниране на сградата на училището.

„Проблемът в настоящата ситуация е свързан с конструкцията на самата сграда. Говорим за конструктивния проект и реализиране на ситуацията в момента на изграждане на сградата - 70-те години. И тази сграда е експлоатирана около 50 години. Тези стълбищни клетки са изградени по особен начин като конструкция - те са висящи и нямат подпорни ограждения или колони, които да държат тези носещи части“, допълни Златко Атанасов.

Подготвя се мащабен проект за ремонт, който ще се реализира скоро. „Становището е, че тези клетки не отговарят на съвременните изисквания и трябва да бъдат реализирани по нов начин. Именно с оглед безопасността на учениците и ние сме в ситуация на план А, като той има два етапа. От 12 до 20 декември е първият му етап, а вторият му етап е от 20 декември до 6 януари“.

Пренасочват ученици към други училища

Учениците от средното училище „Отец Паисий“ в Кърджали ще бъдат пренасочени. „Като в сградата ще останат най-малките - това са 1 - 4 клас, тъй като тя може, класните стаи могат на 50% да бъдат ползвани и проблемът да не се ползват на 100%, са аварийните изходи и нормативната уредба“, изтъкна училищният директор.

Учениците от прогимназиалния етап ще бъдат пренасочени към Строителния техникум в Кърджали, а учениците от гимназиалния етап ще бъдат насочени към училището по механотехника и електроника в града.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!