Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард за първи път ще ръководи заседанието на УС на ЕЦБ

| обновено на 12.12.19 в 10:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път днес Кристин Лагард ще ръководи заседанието на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Тя пое поста в началото на ноември от Марио Драги. Повечето анализатори очакват през първите месеци от мандата си Лагард да не прави промени в лихвените равнища или програмата за количествени улеснения, възобновена през ноември.

Освен символичното значение, първото заседание под ръководството на Лагард ѝ е ключово, защото инвеститорите очакват да чуят посланията, които ще предопределят мандата на бившия ръководител на Международния валутен фонд.

На днешното първо заседание на ЕЦБ начело с Кристин Лагард не се очаква промяна на лихвените ставки или на провежданата от банката стимулираща парична политика. Но дори и без промени на лихвените проценти, днешното заседание ще бъде внимателно наблюдавано от анализатори и инвеститори за индикации по какво ерата на Лагард в ЕЦБ ще се различава от тази на нейния предшественик, който никога не се наложи да повиши лихвите в еврозоната.

Решението на ЕЦБ се очаква да бъде факт ранния следобед (от 14:45ч. българско време), като то ще бъде последно от първата пресконференция на г-жа Лагард (от 15:30ч.).

Новият шеф на ЕЦБ също така ще представи и най-новите макроикономически прогнози на централната банка за еврозоната.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна