Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази без промяна отрицателните си лихви

Швейцарска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарската централна банка (ШЦБ) запази очаквано основните си отрицателни лихвени ставки и свръх експанзивната си парична политика без промяна в опит да парира икономическите рискове, които според нея сочат в низходяща посока.

Банката остави непроменен въведенията по-рано тази година нов лихвен процент от -0,75, който да замести действащия преди това целеви диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. По този начин новият лихвен процент на банката продължава да съвпада с нивото от -0,75% на депозитната лихва.

След края на заседанието си в четвъртък ШЦБ отново посочи, че швейцарският франк остава "високо оценен"  (стойността му спрямо останалите водещи валути е доста по-висока от необходимото), а ситуацията на валутния пазар е все още нестабилна.

Банката подчерта за пореден път, че отрицателният лихвен процент и желанието за намеса на валутния пазар при необходимост, продължават да бъдат крайно необходими, за да се запази непривлекателността на инвестициите в швейцарски франкове и по този начин да се отслаби натиска върху местната валута. През тази година франкът поскъпна с 3% спрямо еврото.

Освен това банката понижи прогнозите си за инфлацията през 2020 година до едва 0,1% (от 0,2% предишна оценка) и за 2021-а до 0,5% (от 0,6%), запазвайки своите очаквания за повишаване на потребителските цени през тази година с 0,4 на сто.

В същото време централната банка очаква растеж на швейцарската икономиката с 1,0% през настоящата година (при предишна оценка за повишение с 0,8%) и икономическа експанзия през 2020-а година с между 1,5% и 2,0% (при предишна оценка за растеж на БВП с 1,7%). Малко по-добрите прогнози за следващата година отразяват очакванията на ШЦБ, че глобалната икономическа активност ще се подобри.

По-рано днес Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO) към правителството на Швейцария също представи леко завишени "зимни" прогнози за икономическия растеж.

Според новите прогнози на SECO БВП на Швейцария се очаква да нарасне през 2019-а година с 0,9% вместо с 0,8%, докато за 2020-а година продължава да се очаква икономически растеж от 1,7 на сто. За 2021-а година се очаква забавяне на икономическия растеж до 1,2 на сто.

Подобно на ШЦБ, експертната правителства група също прогнозира, че потребителската инфлация ще нарасне през тази година с 0,4% преди да се забави до едва 0,1% през 2020-а година. За 2021-а SECO очаква слабо повишение на инфлацията с 0,4 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна