Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Има административни нарушения в НХА, информирана е АДФИ

| обновено на 12.12.19 в 16:29
Снимка: БГНЕС

Преподаватели, служители и студенти в Националната художествена академия проведоха мълчалив протест срещу "информационното затъмнение и неправилното разходване на средствата" в НХА. Втори месец работещите там не са получавали заплати, бавят се стипендиите на студентите, не стигат парите за издръжка, консумативи и за хонорари на моделите.

В основата на проблемите в НХА стоят парите и по-точно техният недостиг, който се усеща все по-сериозно в края на годината. Освен това липсва диалог и прозрачност в действията на ръководството, твърдят преподаватели.

Студентите твърдят, че условията в Академията не отговарят на техните очаквания.

Въпросите са поставяни многократно пред ръководството на НХА, но диалог няма, няма и промени, твърди синдикалният лидер доц. Цветан Стоянов.

В момента Инспекцията по труда извършва проверка във връзка със забавените заплати. От синдиката подозират ръководството във финансови злоупотреби и питат с какви пари се плаща за изграждането и функционирането на филиала на Академията в Бургас.

Дефицитът ни не е 800 000 лева, както се твърди, а много по-малко, твърди ректорът проф. Николай Драчев. Той обаче признава, че има недостиг на средства и се надява на подкрепа от просветното министерство.

Соня Кръстанова, директор на дирекция „Финанси“ в Министерството на образованието и науката (МОН), обясни в предаването „12+3“:

„Министерството беше уведомено едва вчера с писмо на синдикалната организация на МОН. Сега е късно да се помогне на Академията. Според Закона за висшето образование е дадена автономия на висшите училища. Ректорът е разпоредител с бюджета на висшето училище и би следвало да направи така, че бюджетът да бъде разходван по възможно най-публичния и най-целесъобразния начин“.

Кръстанова уточни:

„В НХА е правен одит от 2017 до юни 2019 година. Има открити нарушения, за които е информирана Агенцията за държавна финансова инспекция. Нарушенията са предимно административни – начислявани процент прослужено време не върху основната заплата, а върху допълнителните възнаграждения; нецелесъобразно разходвани средства за стипендии, които са използвани за изплащане на граждански договори и за външни услуги“.

Преподавателите от Националната художествена академия няма да получат заплатите си в пълен размер, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той посочи, че просветното министерство няма как да помогне на Академията, в която, по думите му, средства за заплати са пренасочвани за покриване на капиталови разходи:

“Трябва да си правят сметката, трябва да държат отговорен ректора – те са го избирали, ние не сме го избирали. Дори и да искаме в момента да им помогнем, не можем, защото висшите училища ги финансираме по формула и това би било нарушение на формулата и на закона – платили са за новата сграда без да си направят сметка“.

Репортаж по темата и интервю със Соня Кръстева можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени