Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази лихвите непроменени при дебюта на Кристин Лагард начело на банката

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна своята лихвена и парична политика на първото редовно заседание начело с новия управител на банката Кристин Лагард.

На днешното си заседание ЕЦБ взе очаквано за финансовите пазари решение да запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя също така остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, след като тя беше понижена с 10 базисни пункта през септември. Това означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължи да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато прогнозата за инфлацията се приближи стабилно до целевото ниво от малко под 2% в рамките на прогнозния хоризонт и при положение, че подобно сближаване се отразява постоянно в основната инфлационна динамика.

ЕЦБ посочи, че на 1-ви ноември бяха регистрирани нетните покупки по програмата за закупуване на активи на Управителния съвет (програмата за "количествени улеснения") с месечен темп от 20 милиарда евро. Управителният съвет очаква тези покупки да продължават толкова дълго, колкото е необходимо, за да засили въздействието от стимулиращата политика на ниски лихвени проценти, като тези покупки трябва да приключат малко преди ЕЦБ да започне да повишава основните си лихви.

Управителният съвет на централната банка също така възнамерява да продължи да реинвестира изцяло главните плащания от падежи на ценни книжа, закупени по програмата за "количествени улеснения" (APP), за по-дълъг период от датата, на която ЕЦБ ще започне да повишава ключовите си лихви, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия за ликвидност и достатъчна степен на парично стимулиране.

Решението на ЕЦБ беше напълно очаквано, като инвеститори, икономисти и анализатори очакват с повишено внимание встъпителната пресконференция на г-жа Лагард от 15:30ч. българско време, надявайки се, че тя ще представи първоначалния си поглед върху стила на ръководене на банката и плановете за провежданата политика в бъдеще.

Кристин Лагард, правист и политик без предишен опит в централното банкиране, може да намекне за подхода си към противоречивите инструменти на парична и лихвена политика, подкрепяни от бившия шеф на банката Марио Драги, включително за отрицателни лихвени проценти и широкомащабни покупки на облигации, известни като "количествено улеснения".

Новият управител на ЕЦБ ще представи и последните средносрочни макроикономически прогнози на банката за БВП, безработицата и инфлацията в еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна