Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разцепление в австрийската крайна десница

Хайнц-Кристиан Щрахе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима общински съветници във Виена от крайнодясната Партия на свободата напуснаха политическата формация днес в стъпка, която може да доведе до национално разцепление в структурите след скандала с „Аферата Ибиса“, предаде Ройтерс.

Тримата напуснаха АПС заради неодобрението на партията към бившия ѝ лидер Хайнц-Кристиан Щрахе, който подаде оставка като вицеканцлер, след като скрита камера показа как предлага да нагласи правителствени договори на о-в Ибиса на жена, представяща се за племенница на руски олигарх.

Скандалът предизвика колапса на управляващата коалиция между консервативната Народна партия на Себастиан Курц и АПС.

А днешното основаване на нова политическа група в общинския съвет на Виена – „Алианс за Австрия“, се смята, че отваря пътя към политическо завръщане на Щрахе в родния му град. Столицата е бастион на социалдемократите, в който идната есен предстоят местни избори.

„АПС се превърна в анти-Щрахе партия, която повече няма да представляваме“, каза един от тримата законодатели на пресконференция Карл Барон на пресконференция по повод старта на новия Алианс. Той допълни, че се надява Щрахе да ги оглави за местния вот догодина.

Австрийската антикорупционна прокуратура разследва Щрахе за измама във връзка с видеото от Ибиса. Той отрича да е извършил нещо нередно. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!