Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на паунда и на акциите след изборната победа на торите и надеждите за сделка САЩ-Китай

Британската лира поскъпна рязко спрямо щатския долара и еврото след убедителната победа на Консервативната партия на Борис Джонсън на извънредните избори в Обединеното кралство, тъй като инвеститорите считат, че това ще премахне тегнещата от доста време несигурност около Брекзит и ще доведе до излизането на Великобритания от Европейския съюз на 31-ви януари догодина.

Европейските борси също реагират позитивно на очакванията, че с убедителната изборна победа на британските тори ще се стигне до контролиран Брекзит (напускане на Великобритания от ЕС с двустранно споразумение). Подкрепа за силния инвеститорски риск-апетит по време на петъчната търговия на глобалните капиталови пазари оказват и сигналите, че САЩ и Китай ще успея да договорят "първа фаза" от търговската сделка преди в неделя (15-и декември) да влязат в сила новите американски мита за вноса на китайски потребителски стоки на стойност от близо 160 млрд. долара и контрамитата на Пекин за вноса на американски стоки.

След новината, че Консервативната партия на премиера Борси Джонсън е спечелила с голямо мнозинство проведените в четвъртък избори във Великобритания и ще успее да формира стабилно правителство, което да изведе обединеното кралство от ЕС, паундът поскъпна за кратко с цели 2,7% малко над 1,3500 долара, достигайки най-високо ниво от месец май 2018-а година. Този скок на британската валута е най-големият в рамките на ден от началото на 2017-а година.

Последва париране на част от първоначалните печалби, но въпреки това британската лира поскъпва в рамките на петъчната търговия с близо 2% и продължава да се търгува относително стабилно над 1,3400 долара.

Паундът поскъпна рязко с около 2% и спрямо единната европейска валута, като еврото за сега удари ново двугодишно дъно около 0,84280 британски лири (най-ниско ниво от юли 2017-а година) преди да върне леко назад към 0,8340 нивото.

Основните европейски фондови борси стартират петъчната търговия със солидни повишения от над 1% с оглед на надеждите за Брекзит със сделка и очаквания за сключване на търговска сделка между САЩ - Китай "в последната минута" преди да влязат в сила новите двустранни мита в неделя.

Британският водещ индекс FTSE100 нараства с 1,37%, докато индексът FTSE 250, който включва не само мултинационалните 100 компании, търгувани на борсата в Лондон, но и местни по-малки компании, се повишава с цели 4%.

Силен ръст бележат британските банкови акции, както и акциите на британските строителни компании. Акциите на Royal Bank of Scotland  поскъпват с цели 11%, а на Lloyds Banking Group - с над 8%. Акциите на жилищностроителни компании като Persimmon, Taylor Wimpey, Berkeley Group и Barratt Developments пък нараства с между 10% и 12,35%.

Понижение на лондонската борса бележат единствено акциите на някои мултинационални компании, чийто приходи се генерират предимно извън Обединеното кралство и силното поскъпване на паунда не е в тяхна подкрепа. Спад с 2% регистрират акциите на фармацевтичния гигант GlaxoSmithKline, а на компанията за напитки Diageo - с 1%.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 се повишава с 1,62% към 414 пункта, отправяйки поглед към рекордния негов връх от април 2015-а година около 415,18 пункта.

Немският фондов индекс DAX -30 нараства с 1,19%, а френският CAC-40 - с 1,11%.

Графика британска лира / долар
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!