Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стари пощенски картички разказват за миналото на София

Колаж: Здравко Петров

Със серия беседи „Разходки из картичките на София“ Здравко Петров, урбанист, автор на книгата „Исторически маршрути: София“ и на сайта historicalroutes.bg, стартира тази седмица нова инициатива.

По време на тези зимни лекции участниците ги очакват вълнуващи срещи с миналото на нашата столицата. Виртуални разходки из София, такава каквато е била и каквато е останала само на старите пощенски картички. Участниците ще видят на голям екран общо около 70 картички от личната колекция на Здравко Петров, ще преминат по познати, но неузнаваеми улици ще видят как се е променял Царският дворец през годините и ще срещнат изгубените сгради на старата Централна поща, грандхотел „Панах“, сградите на старото Интендантство, хотел „Юнион палас“, книжарница „Македония“ и много други прочути забележителности на София от края на ХIХ и началото на ХХ век. Виртуалните разходки включват две беседи.

Първа от тях се състоя тази седмица и беше посветена основно на района около църквата „Св. София“ и вече несъществуващата легендарна улица „Търговска“ с най-известните магазини за дрехи и шапки в началото на XX век.

Втората беседа е на 16 декември (понеделник) от 19 ч. (какъв ще бъде маршрутът, можете да научите от звуковия файл и фейсбук страницата на historicalroutes).



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени